Световният и олимпийски шампион на 100 и 200 метра, както и в щафетата, Юсеин Болт сплаши конкурентите си още в сериите на шампионата на планетата в Даегу (Южна Корея). Световният рекордьор в двете спринтови дисциплини даде най-добро време без да се напрегне.

Болт бе в шеста серия и финишира за 10.10 секунди. Противно на обичайното му представяне той направи отличен старт и след средата си позволи да намали, тъй като Дуейн Чембърс, който остана втори, бе далеч зад него. Юсеин не демонстрира добра форма през сезона и това даде надежда на конкурентите му, но в Даегу той заяви категорично, че няма да изпусне да защити трофея си.

Второто най-добро време бе на неговият сънародник и спаринг партньор Йохан Блейк – 10.12 сек. Трети изненадващо се нареди шампионът от 2003 година Ким Колинс (Сейнт Китс и Невис) - 10.13 сек. и то при силен насрещен вятър.

В топ 10 на най-силните времена са още Кристоф Льометър (Фр), Уолтър Дикс (САЩ), Джими Вико (Фр), Неста Картър (Ям), Майкъл Фрейтър (Ям), Хари Айкинс-Ариетей (Вбр) и Дуейн Чембърс (Вбр). 11-ият резултат е на Джъстин Гатлин (САЩ).

Общо 24 атлети се класираха за полуфиналите, които са утре от 12,30 часа българско време. Състезателите ще бъдат в три серии./БЛИЦ