Олимпийският шампион на 100 метра от Атина 2004 Джъстин Гатлин спечели спринта  на турнира от Диамантената лига в Рим. Американецът финишира с време 9,94 сек (+0,8 м/сек) и надбяга най-бързия мъж на планетата Юсейн Болт. Светкавицата, който до момента имаше 10,09 сек през сезона, се опита да настигне Гатлин в последните метри, но не успя да стигне до нещо повече от второ място с лично постижение за сезона от 9,95 сек. Трети, с изравнен личен рекорд от 10,02 сек, завърши европейският шампион на 60 метра от тази зима и сребърен медалист на 100 м от Европейското първенство в Хелзинки през миналата година Джими Вико (Франция).

Носителят на шест олимпийски титли в спринта Юсейн Болт не беше губил състезание от юни 2012 г. Тогава в късия спринт на националните квалификации на Ямайка той беше изпреварен от световния шампион Йохан Блейк. Победителят постигна 9,75 сек, а Болт спря хронометрите на 9,86 сек. 

Джъстин Гатлин пък изтърпя 4-годишно наказание за употреба на допинг през 2006 г., като това беше второ негово допинг провинение. През миналото лято обаче американецът спечели бронзов медал на 100 м на Олимпиадата в Лондон. 33-ото издание на турнира Golden Gala е посветено на италианския спринтьор Пиетро Менеа, който почина през март на 60-годишна възраст.