Британската атлетическа федерация (UKA) призова международната централа (IAAF) към кардинални промени и начало на чиста лека атлетика с нови световни рекорди. Настоящите просто остават в историята. UKA днес публикува „Манифест за чиста атлетика“, в който предлага по-сериозни наказания за употреба на допинг.

„Призоваваме IAAF да започне историята на спортните постижения отначало и да позволи поставянето на нови световни рекорди, които да бележат началото на новата ера на чистата лека атлетика. Наказанията за употреба на допинг трябва да са минимум осем години. По този начин прегрешилите атлети ще пропуска по два олимпийски или параолимпийски цикъла. Доживотните наказания също трябва да се налагат по-често.“

„Международната атлетическа федерация трябва да изисква от всички участници на международни първенства да имат валидни биологични паспорти с нанесени в тях проведени тестове в състезателна и извънсъстезателна обстановка за цялата година преди провеждането на състезанието. IAAF трябва да търси отговорност и от националните федерации, чиито спортисти са хванати с допинг. Те трябва да върнат спечелените пари. Ако националната федерация откаже съдействие, да бъде изключвана. Правителството на всяка държава да гарантира пълна независимост на националните антидопингови агенции, които да бъдат подчинени само на Световната  антидопинтова агенция (WADA),“ пише в Манифеста.

„Вярваме, че тези радикални реформи ще помогнат за възстановяване на доверието в спорта. Леката атлетика трябва да реагира бързо и кардинално, за да излезе от тази криза. Повече откритост, по-сериозни и по-дълги наказания. Това трябва да ни върне позициите, загубени покрай скандалите в последните месеци“, обяви президентът на Британската атлетическа федерация Ед Уорнър.