Легендарният състезател на овчарски скок Сергий Бубка вече е в България. Той е на посещение у нас заради Балканската гала по лека атлетика, която ще се проведе утре в Правец. Световният рекордьор и член на Международния олимпийски комитет обяви, че би подкрепил Стефка Костадинова за членство в МОК. Последният българин с такава позиция беше Иван Славков-Батето, който бе отстранен след скандала с предаването на “Би Би Си” “Да купиш игрите”.
 
“Не идвам в България за първи път, но се радвам да дойда заради първата Балканска гала. Бях поканен от президента на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. Винаги съм отделял голямо внимание на оценката на представянето на спортистите, а и е много важно за популяризирането на леката атлетика на Балканите, затова и присъствам и смятам, че това е много важно мероприятие”, заяви Бубка.
 
“Българската лека атлетика винаги се е ползвала с голям авторитет и голям успех, затова днес ми се иска да видя ново поколение от ярки спортисти. Ивет Лалова се представя на ниво, но аз съм й обръщал внимание и по-рано, още когато се е състезаваше на младежки надпревари, а сега е отново на добро ниво”, добави украинецът.
 
“МОК се стреми да интегрира възможно най-много жени в спорта на водещи позиции. Стефка Костадинова има добър потенциал. В МОК обаче си има процедури. Има комисия по номинациите, която разглежда всяка кандидатура и взима решение, което се предлага на конгреса на МОК. Аз винаги съм подкрепял Стефка. Много се радвам, че тя беше преизбрана за президент на Националния олимпийски комитет на България. Важно е да имаме на водещи позиции такива големи бивши състезатели като нея", допълни легендата на леката атлетика.