Легендарният лекоатлет Сергей Бубка официално обяви кандидатурата си за президент на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Това беше направено според правилата на Украинската лекоатлетическа федерация, която получи препоръки за бившия състезател по овчарски скок от негови колеги и членове на атлетическото семейство.
 
След изключителна състезателна кариера, през която спечели едно олимпийско злато, шест световни титли на открито, четири в зала, една европейска титла на открито и първо място от Игрите на добра воля през 1986 г., Бубка се превърна в успешен спортен ръководител. През последните 15 години той заемаше редица важни постове в IAAF, МОК и Украинския олимпийски комитет. От 2007 г. той е вицепрезидент на IAAF.
 
„Кандидатирам се за президент, за да мога да се издължа на света на леката атлетика, който ми е дал толкова много възможности през живота ми. За мен беше чест да работа с Ламин Диак, моите колеги и приятели. Сега г-н Диак реши да се оттегли от президентския пост, а аз искам да продължа успехите, които IAAF постигна под негово ръководство. Освен това се нуждаем от заздравяване на основите на спорта и на привличането на още деца към леката атлетика. Трябва да се погрижим и за чистотата на леката атлетика“, заяви Бубка
 
Изборът за нов президент на IAAF ще се проведе по време на конгреса на централата в Пекин (Китай) през август. Легендарният британски атлет лорд Себастиан Коу (двукратен олимпийски шампион на 1500 метра) също е издигнал кандидатурата си.