Заявка за домакинство на европейското първенство по лека атлетика в зала през 2019 година обявиха от Бургас. Новината се появи след среща между кмета на града Димитър Николов и президента на БФЛА Добромир Карамаринов. 

"Амбицията на Бургас за най-големия форум в европейската атлетика е свързана с изграждането на новата многофункционална зала, която ще е съобразена с всички изисквания на Международната федерация по лека атлетика”, заяви Димитър Николов. 
 
“Бургас разполага с голям потенциал от хотели, летище, модерна инфраструктура и новоизградени, и реновирани спортни съоръжения. Осъзнаваме, че спечелването на Евро 2019  от Бургас ще е изключително трудна задача, защото ще се конкурираме с големи и много развити икономически градове в Европа”, добави кметът на града.

Очаква се строежът на новата многофункционална зала в Бургас да започне тази година и тя да бъда завършена до края на 2014 г. Капацитетът на съоръжението ще е за 7500 зрители.

"Изключително съм радостен, че град като Бургас прояви такава смелост и рязко се постави на атлетическата карта на Европа. Независимо че Евро 2019 изглежда далеч, точно сега е моментът да се направи заявката за този голям форум. Това е голямо предизвикателство, но българската атлетика до този момент няма изгубена кандидатура. До края на 2014 г. всички необходими съоръжения, свързани с домакинството на европейското първенство в зала, трябва да са готови. Бургас ще е домакин за пръв път и на балканадиата в зала през февруари 2015. Вече договорихме и ежегоден международен турнир по лека атлетика в зала, който след второто си издание ще получи и европейска категория", добави Карамаринов.