За втора поредна година мотото "Бягането като начин на живот" обединява три големи спортни събития във веригата от маратонски бягания в България. През 2017-а много по-активно в кампанията се включва Българския олимпийски комитет, наред с него, организатори на предстоящите прояви са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БФЛА и Асоциация спорт в свободното време, както и местни спортни клубове.

През миналия сезон в дебютното издание на веригата участваха елитни атлети от Кения, Хърватия, Япония, Италия, Португалия, Белгия, Бразилия, Малта, Украйна, Испания, Чехия, Полша, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Македония, Молдова, Мароко, Швеция. Организаторите имат намерение да запазят и надградят нивото и вече разпращат покани с цел отново да се осигури присъствието на класни маратонци от водещите в тази дисциплина държави. Подготовката на отделните състезания вече започна, в ход са първите активности, необходими за състезания от подобен ранг. И тази година в основата на веригата са трите маратонски бягания, вече са определени и датите:

2 април в Стара Загора
7 май във Варна
15 октомври в София

Ето актуална информация за трите маратона:

------------------------------
Стара Загора - 2 април 2017, 9.00 ч.

Сред зеленина и много цветя

Вторият Маратон Стара Загора ще се състои на 2 април 2017 г. Стартът е точно в 9.00 ч. на площада пред Общината. Участниците ще могат да избират между три дистанции - класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. От площада маршрутът води на изток под дебелата сянка на емблематичните за града липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици.

Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще бъдат отличени и с медал за участие, като спомен от събитието. Миналата година Маратон Стара Загора бе валиден за официално Световно първенство на глухите, сега организаторите също са амбицирани да запазят класата на състезанието чрез осигуряване присъствието на елитни атлети.Предвидени са парични премии и за ветераните, ще се раздадат много предметни награди и призове.
Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация "Спорт в свободното време", Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

Подробности за Маратон Стара Загора ще намерите на: http://marathonstarazagora.com
както и във Facebook на https://www.facebook.com/Marathon-Stara-Zagora-2017

-----------------------------------------
Варна - 7 май 2017, 9.30 ч.

Сред прохладата и с панорамата на Морската градина

Варненският маратон е със старт в 9.30 ч. на 7 май 2017 г. на площад "Независимост" (до Операта). Трасето преминава през централната пешеходна зона на Варна и след това се извива сред прохладата и уникалните панорамни алеи на Морската градина с прекрасен изглед към морето. Участниците имат избор от следните дистанции: 42.195 км, 16.8 км, 8.4 км и градски крос 2 км. Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа. Цялата информация и леките промени по трасето са качени на обновения сайт, който е с подобрена визия.

Сроковете и начини за регистрация, както и условията за участие ще намерите в Интернет страницата на маратона. Онлайн формулярите са отворени и вече приемат заявки.
И вторият Маратон Варна ще бъде с благотворителна кауза. Няколко благородни инициативи ще съпътстват провеждането на проявата. Както миналата година на площад "Независимост" пред операта ще се изгради специална сцена, в зоната са предвидени много демонстрации, танци, песни, през целия ден там ще е пълно със забавления, които превръщат маратона в едно от емблематичните празнични събития за града.

Организатори са Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация "Спорт в свободното време", СКЛА Черно море и БФЛА.

Подробности за Маратон Варна ще намерите на: http://marathonvarna42km.com

--------------------------------------------------
София - 15 октомври 2017 г., 10.00 ч.

Сред природа, паркове и древна история

Както обикновено, хиляди столичани ще приветстват атлетите по трасето, което преминава по едни от най-красивите и зелени булеварди на прочутата с древната си история българска столица. След старта в 10.00 ч. от Националния стадион маршрутът води по реката към НДК, после до Южния парк и обратно, като голяма част от него е покрай парковете на София. Участниците могат да избират от дистанциите: 42.195 км, 21 км, 10.5 км, а масовият старт е на 3 км. Софийският маратон вече втора година е част от активностите на инициатива София - Европейска столица на спорта, така ще бъде и тази есен.
Маршрутът на Маратон София е лицензиран от 2016 година и притежава сертификат от категория А на Асоциацията на Международните Маратони и шосейни бягания на дълги разстояния (AIMS) и Международната Атлетическа Федерация (IAAF) и е контролиран от БФЛА. Всички резултати на 21 км и 42.195 км са признати от БФЛА и влизат в официалните ранглисти.Сроковете и начини за регистрация, както и условията за участие ще намерите в сайта на маратона. Онлайн формулярите са отворени и вече приемат заявки.

Интерес към Маратон София проявяват отсега атлети от десетки чужди държави и представители на водещи в маратона нации. Очакват се над 300 участници от чужбина на събитието.
Организатори са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, "София - Европейска столица на спорта", Асоциация "Спорт в свободното време" и БФЛА.

Подробности за Маратон София ще намерите на: http://marathonsofia.com

За всички маратони записванията вече са отворени чрез онлайн заявки. Сроковете и начини за регистрация, както и условията за участие ще намерите в сайта на съответния маратон. И в трите интернет страници има специални линкове, които дават възможност за записване на доброволци. Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за Веригата от маратони. Особено впечатляващ е допълнителният бонус от 20 000 лв., предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т. Наред с това всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени със специален медал за участие, като спомен от събитието.