Oколо 2500 бегачи ще участват в тазгодишното издание на Wizz Air София маратон. Голямото събитие е тази неделя (10 октомври) със старт в 9:30 часа от площад "Княз Александър Батенберг" пред Националната художествена галерия.  

Организаторите са предвидили редица мерки във връзка с противоепидемичната обстановка. В зоната преди старта ще бъде оформени буферни зони и ще бъдe позиционирана специална дезинфекционна арка, през която ще преминават участниците. 

Директорът на маратон София Даниел Дуков даде интервю за БЛИЦ:

- Как протича организацията и дъждовното време създава ли неприятности? 
- Всичко върви по план. Колегите вече са доста обиграни, имаме опит в организацията на това голямо събитие. Правим всичко възможно така, че в неделя участниците да се чувстват добре по трасето и след приключването на състезанието да бъдат доволни. Ще има шатри-гардероби за багаж, както и за рехабилитация. На старт/финала на площад "Батенберг" ще има и фен зона. Надяваме се в неделя да не вали дъжд. 

- Ще има ли и тази година сериозно чуждестранно присъствие или пандемията спира маратонците от други държави да дойдат в София? 
- Да, има сериозно чуждестранно присъствие. Повече от 400 са бегачите от други държави, които са в София специално за маратона. За съжаление има страни, включително Англия, Северна Македония и Сърбия, които имат регистрации за гражданите си и поради забраните те не могат да дойдат, въпреки че са регистрирани за маратона. Ние правим реверанс към тях и пренасяме регистрациите им за 2022 година, така че пак ще бъдат гости на маратона на София, но сега просто няма да могат да участват.

Отново редица елитни бегачи ще застанат на старта в неделя. Маратонът на София има "Бронзов етикет" от Международната федерация по лека атлетика, което ни задължава да поканим елитни бегачи - 7 души при мъжете и 8 при жените. Ще видим силна конкуренция и в двата пола. Мъжете, които ще участват имат резултати около 2:10-2:12 ч. (б.р. - на маратонската дистанция от 42,195 км). Това ни кара да очакваме рекорд на трасето.

При жените ще видим Джабет Наом от Кения, която спечели маратоните в Стара Загора и Варна. Ако победи и сега, ще е първата, грабнала големия бонус от 20 000 лева в две поредни години.

- Реално постижим ли е резултат около 2:10 часа утре?
- Да, много искаме рекордът на това трасе да бъде подобрен. Сегашният е 2:13:07 ч. на Йосиф Сбай от Мароко от миналата година. Говорим за рекорд на това трасе, на което се бяга вече няколко години, а не цялостно в историята на маратона на София. 

- Класната сръбска атлетка Оливера Йевтич, която беше изблъскана на старта миналата година, ще участва ли и сега?
- Йевтич имаше огромното желание да бяга, до последно разговаряхме с нея. В Сърбия обаче ситуацията с коронавируса е доста сложна. Сръбските власти изискват 14-дневна карантина след прибирането й от България, заради което тя отказа да дойде, въпреки че има регистрация за маратона. 

- Разбра се, че на маратона ще има и обособена шатра за ваксинация. Очаквате ли да има желаещи да се ваксинират?
- Предполагам, че ще има хора, които при желание биха се ваксинирали. Бихме посъветвали тези, които имат здравословни проблеми, да не заставаш на старта. Ако са болни ще имат затруднено дишане, отпадналост, температура... Нека тези, които се чувстват дискомфортно, да не участват. Няма смисъл да се правят усилия, ако не си добре. Първо ще навредиш на себе си, второ - и на другите около теб. 

Организирали сме и арки за дезинфекция. На обходите към старта състезателите ще бъдат дезинфекцирани. 

- Какво бихте посъветвали любителите-бегачи, тъй като голяма част от участниците не са професионални спортисти?
- Да бъдат подготвени за дъждовното време, да си носят дрехи, които са полезни за топлината на тялото. Преди старта да пият топли напитки. 

Силно се надяваме да не вали дъжд по време на маратона. Не можем да контролираме метеорологичните условия. Маратон София досега винаги е бил при слънчево време, тази година обаче времето не е с нас. Но въпреки всичко, виждам, че има доста хора, които са готови да бягат и при дъжд. 

Нека участниците, най-вече любителите, да си преценят добре възможностите, особено тези на 42 километра. Ако нямат нужната подготовка за маратон, да тръгнат по-внимателно, а не много бързо и да не правят излишни неприятни действия, защото най-важното е да завършат и да бъдат доволни след финала. Желая успех на всички, a гражданите на София и най-вече шофьорите ги апелираме за разбиране и толерантност. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 

Здравейте, във връзка с провеждането на Wizz Air Sofia Marathon 2021 от 08.00 часа на 09.10.2021 г. до 19.00 часа на...

Публикувахте от Wizz Air Sofia Marathon в Петък, 8 октомври 2021 г.