Кирил Николов - Дизела и Иван Сираков финишираха заедно и поделиха първото място в първото издание на тежкото състезание по планинско бягане Пирин Ултра 2016. Съотборниците във "Вариант 5" (Търговище) се придвижваха заедно през почти цялото време, демонстрирайки класа над конкурентите им в късата дистанция на надпреварата. Тя беше 70 километра, а дългата е 150 км.

Дизела и Сираков преодоляха трасето из Пирин планина и финишираха на центъра в Банско за 11 часа, 6 минути и 59 секунди. Стартът беше даден в полунощ, като Николов и Сираков още от началото започнаха луда гонитба. Неуморните бегачи на няколко пъти си разменяха лидерството и в крайна сметка завършиха заедно.

Силно състезание направи и Владимир Милушев, който дълго време се движеше близо до победителите. Той финишира с изоставане от 7 минути и 18 секунди. Красимир Николов завърши четвърти с време 12:23.38 часа.

Участниците в 70-километровото трасе преодоляха денивелация от 3790 метра и достигнаха най-висока точка 2475 метра надморска височина. На 150-те километра се преодолява 9400 метра денивелация, а най-високата точка е на 2665 метра.

"Беше студена и тежка нощ, изпълнена с емоции. Първото издание на #pirinultra2016 е в разгара си, а аз вече завърших късото трасе - 70 километра с 4000 метра положителна и отрицателна денивелация. Голямо браво на организаторите и доброволците за добре подготвеното състезание, трасе, пунктове (никаква забележка за храната - имаше от всичко по много). Благодаря на Виктор Ценков за съпорта, на Диди за адекватната намеса на физиотерапефт. На Димитър за това, че ми позволи да участвам, а не да бъда в организацията. И да, заедно с Иван Сираков пресякохме финала първи - едновременно. Защо ли? Защото и благодарение на Иван успях да завърша това трасе днес! Благодаря Ванка, беше диво", обясни за случилото се Кирил Николов.

Малко преди 17 часа намиращата се в отлична форма Антония Григорова пристигна на подкрепителния пункт в село Сенокос, който е на 87-ия километър след старта. Към момента тя води с 10 минути пред втория Иван Геров. Местните жители очакваха Антония с цветя на мегдана и предложиха да я направят Почетен жител на селото, защото била първият спортист, посещаващ Сенокос. Припомняме, че Григорова това лято стана победител в 160-километровия ултрамаратон "Персенк ултра".
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Вижте кадри от финала на 70-километровата дистанция - ТУК!