Спортният ориентировач и планински бегач Кирил Николов съобщи пред БЛИЦ СПОРТ, че няма търпение да замине отново в Париж за второто поредно участие на интересното състезание по скоростно изкачване на Айфеловата кула. Миналата година Дизела преодоля 279 метра до върха й за 8 минути и 12 секунди, финиширайки втори. Изоставането му от победителя от Полша беше само 22 секунди.

"Сега вече знам къде отивам, смятам, че съм отлично подготвен. Все пак миналата година участвах за първи път и второто място отчитам като добро постижение. Този път обаче съм пределно амбициран да победя", заяви Дизела пред БЛИЦ СПОРТ.

"Скоростното изкачване на Айфеловата кула ще се проведе на 17 март. Ще бъде вечерта, когато има по-малко хора на мястото. След второто място миналата година не беше нужно да подавам заявка за участие, поканиха ме и с удоволствие приех", каза европейският вицешампион по ориентиране, добявайки как протича подготовката му за предизвикателството в Париж - "Тренирам на Шипка. Това е най-близкото място до София, където има толкова много стъпала - 900. Редовно ходя там, за да тренирам."

Състезанието на Айфеловата кула се радва на огромен интерес и ще бъде предавано директно по Евроспорт.

Дизела добави, че заминава за Париж само с половинката си, без треньор и други хора от екипа му.

В дните преди да се качи на самолета, Николов ще има стартове край Банско в първото на Балканите средиземноморско състезание по ориентиране "Сивен МОК".

В него ще участват лекоатлети от 14 държави. Състезанието е 10 дни. Стартът е в петък в Банско със спринтова дистанция, на следващия ден е етапът Баня - Белица, след което следват етапи в Гърция (Серес и Халкидики), в Македония, а на 19 и 20 март отново в България - в Борисовата градина и в Южния парк.

Дизела няма да стартира в Гърция и Македония, тъй като по същото време ще бъде във Франция, но след завръщането у нас ще може да го видим по етапите в Борисовата градина и в Южния парк.

"В добра форма съм и не виждам защо да не спечеля и "Сивен МОК", добави Кирил Николов при гостуването в Пресклуб "България".
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ