Планинският бегач и ориентировач Кирил Николов - Дизела успя да постави невероятен рекорд, изминавайки маршрута Ком - Емине за 4 дни, 13 часа и 5 минути. Предишното постижение по близо 600-километровата дистанция по билото на Стара планина беше на Божидар Антонов от 11 август, когато той стигна до нос Емине за 5 дни, 10 часа и 10 минути.

Колко време е спал Дизела по време на тежкия преход, в който предимно бягаше? Отговор на този въпрос даде организаторът на събитието Димитров Димитров.

„Кирил направи изключително бягане, но също така и много честно такова. Трасето беше преминато с максималното възможно спазване на настоящия маршрут от Ком до Емине, а спането беше организирано на хижи. Кирил бягаше винаги със собствената си раница и беше подкрепян най-често от един пейсър. Той не употреби никакви енергийни храни и напитки и разчиташе на конвенционална храна. Темпото му беше наистина на ръба на възможностите, като за времето на опита, той спа само 16 часа и 35 минути", разказа Митко Димитров.

"Надяваме се с това предизвикателство да сме поставили стандарт за следващи опити за рекорд по трасето и да сме развълнували любителите на планините в България. Все пак аз не вярвам, че такъв рекорд ще се случи в близко бъдеще", добави Димитров.

За справка - опитни планинари могат за изминат 600-те километра в планината за 12 дни.