Екстремният бегач и ориентировач Кирил Николов гостува в предаването "На ринга" по Livesport.bg, където говори по доста теми, основно за набиращото голяма популярност напоследък у нас планинско бягане и предстоящото голямо събитие този уикенд - Обиколката на Витоша

Стартът на колоездачите (малко над 2000 участника) е в 6:00 часа в събота, а на скороходците (над 800) е в 23:59 часа също утре. Дизела даде напътствия и съвети към участниците във Витоша 100, предупреждавайи ги на първо място да мислят за здравето си, особено недобре подготвените.

"Трудно е наистина, 100 километра са си 100 километра. Не е маратон, не са 20 км, а са почти 100 - едно много дълго разстояние. И като се има предвид, че е в планината, тича се по черни пътища и пътеки с камъни. В това състезание участват различни хора - от суперподготвени до супернеподготвени. Едно ги обединява - просто да завършат. Към по-начинащите съветът ми е да не прекаляват в стремежа си да завършат на всяка цена. Здравето е най-важно. Липсата на подготовка може да изиграе лоша шега, да причини травми. Съветът ми е да се прави всичко с мярка", обясни Николов, който преди няколко месеца измина трасето на Витоша 100 за рекордното време от 7 часа и 39 минути.

"Искам отново да уточня, че това не е рекорд на състезанието. Аз просто исках да видя за колко време ще измина трасето, по което се провежда Обиколката", поясни Дизела, който е рекордьор по преминаването на близо 600-те километра от връх Ком до нос Емине.

"Сега също няма да участвам на Витоша 100 поради доста сгъстения си календар, съсредоточил съм се изцяло към Световната купа по скайрънинг, където минаха два старта - в Китай и Испания. Състезание като Обиколката на Витоша, в средата на годината, би означавало край на сезона за мен", обясни Николов.

"Тази година трасето е удължено с около 6 км и вече е 98 км, така че ще станем свидетели на нови рекорди. Антония Григорова и Андрей Гридин ще участват, но има и доста други състезатели. Има много добри участници, които ще направят състезанието много интересно, както при мъжете, така и при жените. Съдейки по резултатите от сезона в България до момента не мога да кажа много ясно този и този ще спечелят", каза Дизела, който е мотиватор за редица ентусиасти. Един от тях е журналистът от БЛИЦ Пламен Славов.

"Радвам се, че аудиторията нараства. Кирил може да потвърди, че преди 2-3 години е тичал почти сам из парковете, а сега бегачите сме стотици. Той е отличен мотиватор. Дизела също има "вина" да се запаля към този спорт. След като узнах какви рекорди има и се интересувах за постиженията му, си казах защо да не се сблъскам и аз с подобни трудности. Планинското бягане ни предоставя уникалната възможност да се наслаждаваме на невероятните гледки в красивата ни природа", разказа Славов, а водещият Димитър Георгиев - Шустера, съобщи, че също е удивен от постиженията на Дизела и смята много скоро да дебютира в състезанията по планинско бягане.

Кирил Николов даде и още един съвет - "Много внимателно трябва да се подбират и поставят целите. При мен, например, животът ми, режимът, абсолютно всичко е подчинено само към целта, която съм си поставил."

В предаването "На ринга" Дизела разказа и за гостуването си в Лудогорец преди време, когато беше поканен да изнесе лекция с цел мотивиране на "орлите". "С радост бих предавал своята енергия и мотивация и на други футболисти и спортисти", сподели Николов, който преди дни стана за рекорден осми път шампион на България в ориентирането.