Дългогодишният лекар на националите ни по лека атлетика д-р Ангел Лозанов получи днес от президента на БФЛА специалната награда от Европейската асоцияция по атлетика за цялостен принос към развитието на Европейската атлетика.

"Всяка година Европейската атлетика връчва награди на функционери, които работят и живеят с нашия спорт", заяви при връчването на наградата Карамаринов.

"Доктор Ангел Лозанов заслужи тазгодишната награда не само заради това, че той дълги години работи за българската лека атлетика, а и за това, че той има едно международно призвание. Освен с българския национален тим д-р Лозанов е работил и с много други национални отбори. В момента той помага винаги и на отборите членки на Асоциацията на Балканските атлетически федерации. Той бе и лекар на отбора на Балканите за последните 2 издания на Мача на гигантите и се справи блестящо. Именно заради неговите качества и за това, че е пример как се изпълнява Хипократовата клетва, той бе удостоен с тази престижна награда от Европейската атлетика, която му връчвам от името на президента на Европейската атлетика Хансйорг Вирц и като член на Съвета на Европейската атлетика", каза Карамаринов.

Доктор Лозанов прие наградата, след което през сълзи разказа за 33 годишната си работа за българския спорт и най-вече за леката атлетика. "През тези 33 г. съм преживял 6 летни и 4 зимни олимпийски игри. Видял съм световните рекорди на Йорданка Донкова и Стефка Костадинова. Бях на европейския рекорд в тройния скок на Христо Марков и му помогнах за последния опит, преди който той не можеше да завърши състезанието. Вкрайна сметка той се групира и направи един блестящ европейски рекорд. Бях и съпричастен с нещастието на Ивет Лалова. Година и половина се борихме да я върнем в българския спорт и благодарение на нейната упоритост тя успя да си върне европейската титла. Благодаря още въднъж на Българска федерация лека атлетика", каза развълнуваният доктор Ангел Лозанов.