Изпълнителният директор на "Академика 2011" Борис Тодоров и представителят на „Асикс“ Любо Ганев подписаха в присъствието на министъра на младежта и спорта Красен Кралев спонсорски договор, с който спортният концерн дава името си на реновираната зала „Фестивална“. Домът на родната лека атлетика вече се казва „Асикс Арена“. Контрактът е за 6 години, като фирмата ще подпомага издръжката на съоръжението със 100 000 лева годишно. 

„Изключително много се гордеем с този проект. Самият факт, че световноизвестна компания като „Асикс“ се ангажира и дава името си показва, че сме на прав път в амбициите си да реновираме спортната инфраструктура в страната и да покажем един нов модел на работа между държавата и частния бизнес“, каза Кралев. 

Министърът обяви още, че официалното откриване на „Асикс Арена“ ще бъде в началото на месец септември. В момента по залата се извършват последни довършителни дейности в търговските площи и фоайетата. „За последно залата беше използвана за лека атлетика през 2011 г. и за този период леката атлетика беше лишена от своя дом. А без да осигурим нормални условия за зимна подготовка на атлетите, няма как да изградим големи състезатели“, допълни министърът. 

Кралев обяви още, че до година и половина трябва да приключи и строежът на „Арена Бургас“, която ще отговаря на всички изисквания за провеждане на състезания по лека атлетика от най-висок ранг. До края на мандата се предвижда реконструкция и поставяне на нова атлетическа писта на намиращия се в близост до „Асикс Арена“ стадион „Академик“. 

„За „Асикс“ е голяма чест да даде своето име на тази реновирана зала. Винаги сме се стремили да подпомагаме спорта в България и мисля, че това е още един жест в тази насока. Атлетиката е един от основните спортове на „Асикс“ и аз искам да поздравя Академика и Министерството на младежта и спорта за това, което направиха с тази зала. Защото колкото повече нови спортни обекти има, толкова повече се увеличават постиженията на нашите спортисти. А за да се изгради един класен спортист, преди всичко трябва да има условия за подготовка, добра екипировка и естествено клубове и федерация, които да го поддържат“, заяви представителят на „Асикс“ Любо Ганев. 

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов определи реновирането на зала „Асикс Арена“ като историческо събитие. "Залата има нужда от ремонт още от 1997 година, когато настилката й навърши 30 години. Представете си колко време чакахме и в крайна сметка доживяхме този миг. Ще прозвучи формално да благодаря на министър Кралев, но наистина искам да изразя голяма благодарност, защото ние ще имаме отново нашия дом в София. Този дом, който ни липсваше 5-6 години и неговата липса безспорно се отрази на българската атлетика. Благодаря му затова, че си изпълни думата. Това е нещо, което ние в нашия спорт ценим много“, каза Карамаринов. Той благодари и на Любо Ганев, че за пореден път помага на българския спорт и в частност на атлетиката. 

Изпълнителният директор на „Академика 2011“ Борис Тодоров обяви, че след ремонта „Асикс Арена“ вече е енергийно ефективна и разходите за нейните консумативи са спаднали с 40%. „Благодаря на ръководството на „Асикс“ за подписването на този договор, защото експлоатацията и поддръжката на една такава зала изисква много средства. А с тази помощ ще можем да дадем по-добри цени за използване на съоръжението. Вече имаме проекто договор с художествената гимнастика за незаетото от леката атлетика време. Залата е енергийно ефективна и разходите за отопление и охлаждане ще бъдат изключително ниски, което също ще окаже влияние върху цените“, заяви Борис Тодоров.