Олимпийската шампионка на 1500 метра от Лондон 2012 Ашлъ Чакър Алптекин не е единствената турска атлетка, която е застрашена с лишаване от състезателни права заради употреба на допинг. Ден след като стана ясно, че туркинята може да получи доживотно наказание, тъй като се замесва във второ допинг провинение (изтърпява наказание след положителна допинг проба през 2004 г.), се оказа, че Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) разследва и други турски атлети.

"Става въпрос за случай с биологичен паспорт. Все още не е завършен, но знаем, че е положителен. Веднага след Олимпийските игри в Лондон открихме аномалии. Открихме големи аномалии и това не е единственият случай от Турция. Има още", съобщи говорител на ИААФ.

Двукратната европейска шампионка на 100 м Невин Янът също е сред заподозрените за употреба на допинг. 27-годишната хърделистка завърши пета на Олимпиадата в Лондон, а по-рано този месец триумфира и като европейска шампионка на 60 м/пр в Гьотеборг с нов национален рекорд от 7,89 сек.

Любопитното при Янът е, че тя пропуска състезанията през по-голямата част от годината и се появява само на големите форуми, където подобрява значително постиженията си./БЛИЦ