Невероятно драматично състезание в сектора за скок на височина направиха Богдан Бондаренко (Украйна) и Мутаз Баршим (Катар) по време на старта от Диамантената лига в Ню Йорк.
 
Двамата преодоляха 242 см и се изравниха с шведа Патрик Сьоберг на второто място във вечната ранглиста на дисциплината. Само световният рекордьор Хавиер Сотомайор (Куба) има по-силни резултати. Той е преодолявал 243, 244 и 245 см.
 
Бондаренко, който спечели надпреварата в Ню Йорк, изравни европейския рекорд на Сьоберг. Баршим подобри собствения си рекорд на Азия с един сантиметър, след като на 5 юни в Рим преодоля 241 см.
 
Украинецът триумфира, тъй като преодоля 235 см от първия опит, а Баршим от втория. След това Бондаренко пропусна 238 см, които катарецът скочи от първия си опит. Двамата прескочиха 240 см при вторите си опити, но преодоляха 242 с първите си скокове.
 
Баршим направи неуспешен скок на 244, а Бондаренко пропусна тази височина. След това зрителите видяха пет неуспешни опита за световен рекорд – три на украинеца и два на катареца.
 
Трето място зае вторият представител на Украйна Андрий Простенко, който направи най-добър личен резултат с 235 см.