Дуейн Чембърс се готви тайно с националния отбор на Великобритания. Според информация на “Сън” скандалният спринтьор дори тренира с щафетата на 4х100 метра. Както е известно, според правилата в страната състезатели ползвали допинг получават доживотна забрана за участие на олимпийски игри.

Британският олимпийски комитет обяви, че може да преразгледа принципите си заради желанието на хората да видят Чембърс на Игрите. От друга страна той е единственият спринтьор в страната с шанс за финал на 100 метра.

Според правилниците на Международния олимпийски комитет (МОК) атлет хващан с допинг има право на участие на Олимпийски игри две години след изтичане на наказанието му. Роденият на 5 април 1978 година британец се завърна към състезания през 2006-а, след като изтърпя двегодишно наказание.

След завръщането си Дуейн има само едно участие в щафета през 2006-а, когато тимът печели златен медал от Европейско първенство в Гьотеборг (Швеция). Той има 3 медала от световни първенства в зала – злато през 2010-а, сребро през 2008-а и бронз от шампионата в Истанбул (Турция) преди две седмици.