Американецът Джъстин Гатлин се завърна на световния връх след седемгодишна пауза. 30-годишният спринтьор спечели финала на 60 метра на Световното първенство в зала в Истанбул (Турция) с 6.46 секунди. Това е първи медал за него след завръщането му към леката атлетика, след като изтърпя наказание от 4 години за употреба на допинг.

За последно Гатлин спечели златни медали на 100 и 200 метра от шампионата на планетата на открито през 2005 година, след като сезон по-рано беше станал олимпийски шампион в късия спринт.

Със сребро и бронз от Истанбул си тръгват други двама известни спортисти. Втори с 6.54 секунди финишира Неста Картър (Ямайка), а трети с 6.60 секунди остана Дуейн Чембърс (Великобритания).

Очаквано на 60 метра с препятствия титлата е за австралийката Сали Пиърсън. Световната шампионка на 100 метра с преп. от миналото лято финишира за 7.73 секунди, което е най-добрият резултат през сезона. След нея са Тифани Портър (Великобритания) с 7.954 секунди и Алина Талей (Беларус) с 7.79 секунди.

На 400 метра при мъжете голямата сензация е провалът на фаворита Кирани Джеймс, който остана едва шести. Атлетът от Гренада е световен шампион от Даегу. Титлата с рекорд на шампионатите – 45.11 секунди спечели Нери Бренес от Коста Рика, а другите медали са за представителите на Бахамските острови Деметриус Пиндер и Крис Браун.