Днес е 24 септември. Ден, който спокойно може да бъде наречен българският ден в световната лека атлетика. Естествено, заедно с онзи 30 август, в който Стефка Костадинова стъпи на световния връх.

На днешния 24 септември в различни години България се гордее с великолепни постижения в леката атлетика. Първа е Йорданка Благоева. Не случайно е наречена Първата. Защото на 24 септември 1972 година тя поставя световен рекорд в скока на височина. Благоева преодолява летвата на 194 сантиметра и така се превръща в първата българка, която поставя световен рекорд.

Нашата гордост поставя рекорда на състезания в Загреб. Рекордът от 194 сантиметра на Данчето, както я наричат всички нейни близки и приятели, остава две години. През 1974-та го подобравя германката Розмари Акерман го подобрява.

Любопитното е, че след атлетическото състезание на стадиона в Загреб имало футболен мач. И хората изпълнили трибуните заради двубоя, а не толкова заради надпреварата по лека атлетика. Те обаче станали свидетели и на световния рекорд на българката.а

На 24 септември 1988 година Христо Марков става олимпийски шампион в Сеул в тройния скок. 12 години по-късно на същата дата – 24 септември 2000 година, Тереза Маринова стана олимпийска шампионка в Сидни.

“Ритуалът ни за 24 септември?! Чуваме се, поздравяваме се и се връщаме в спомените”, казват двамата.

“Като усещане титлата на Тереза е в пъти по-сладка за мен. Едно е да се състезаваш сам, друго е да стоиш отстрани и да чакаш. Тереза направи рекорд на България и лично постижение точно на Олимпиадата. Значи сме си свършили добре работата. Като си състезател е по-лесно, треньорската работа е много трудна”, добавя Христо Марков.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Тереза Маринова в Сидни 2000 година