Елена Исинбаева е една от големите звезди на леката атлетка, която пропуска Европейското заради травма. 28-годишната състезателка има 27 поправки на световните рекорди в овчарския скок в зала и на открито. През 2004-а и 2008 година тя стана олимпийска шампионка, има и 5 световни титли.

Исинбаева бе гост на състезанията в Париж и отговори на интересни въпроси за своите фенове.

-Елена, от къде черпиш мотивация след толкова много победи?
-Млади състезатели идват при мен и ме питат за тайната на успеха. Каква мотивация повече може да имам. Семейството ми помага много. Преди всеки старт тригодишния ми племенник Иван ми се обажда по телефона и казва: “Елена, ти си най-добрата! Ти си шампион! Обичам те!”

-Кой е първият ти спомен от спорта?
-На пет години започнах да тренирам гимнастика. На 15 години вече бях прекалено висока и треньорът ми Александър Лисовой и жена му Марина ме изпратиха при Евгени Трифомов, който започна да ме готви за атлетика. След половин година през 1998-а станах световна шампионка за девойки. Не знаех правилата и опитвах да правя това, което са ми казали – скачам, сядам, почивам и печеля. И наистина спечелих. След това започнах да работя с Витали Петров, който вече ми показа наистина как трябва да работя. След всичките тези години, когато отида на състезание философията ми е същата - скачам, сядам, почивам и печеля.

-Защо овчарски скок не е популярен колкото останалите дисциплини?
-Овчарският скок не е много разпространен, защото е скъп спорт. При нас се изисква специална екипировка. Прътът е скъп и много важен. Той знае кога си качил 200 грама към теглото си и това веднага си личи при скока.

-Каква е твоята диета и храниш ли се по различен начин, когато си в почивка?
-Не закусвам. На обяд хапвам каквото искам – предимно месо, риба и зеленчуци. Не ям нищо след 6 часа следобед. Понякога през деня си позволявам малко шоколад, а преди всяка тренировка пия чай. Когато не тренирам спазвам същия режим. Ако си позволя една малка палачинка, трябва да тичам 1 час, за да се отърва от излишните калории. Когато прекратя кариерата си ще спра с диетите.

-От колко часа сън се нуждаеш, за да си в добра форма?
-Режимът ми е много стриктен. Лягам в 23 часа и ставам в 8. Когато си по-млад може да спиш по-малко, но с годините нуждата от сън за спортистите се увеличава.

-Ако не беше лекоатлетка, с както би се занимавала?
-Като малка тренирах спортна гимнастика си мечтаех да съм състезателка по художествена гимнастика. Харесвам грацията на този спорт. За щастие леката атлетика ме намери и това промени живота ми.

-Русия приема Световното по футбол през 2018-а и следващата Зимна олимпиада. Ти бе в комитета за Мондиала, какви са впечатленията ти?
-Да не забравяме, че през 2013-а Москва ще приеме Световното по лека атлетика. Игрите в Сочи ще бъдат най-великите в историята на зимните спортове. Виждам как върви подготовката и ги очаквам с нетърпение. Световното по футбол ще накара света да гледа към нас. Тези три турнира са много важни за Русия. Ще бъдат изградени нови стадиони, ще бъде подобрена инфраструктурата и все повече деца ще започнат да спортуват. Има ли нещо по-хубаво от това?

-Колко езика говориш?
-С изключение на руския и английския знам италиански. Мисля, че го владея на основно ниво, защото от шест години тренирам в Италия. Мога да чета вестници, но не и книги.

-С какво би се занимавала след края на кариерата си? Мислиш ли да се пробваш в политиката, както правят много бившите спортисти?
-Аз и политика. О, не. Към момента нямам позиция това отношение. Може да работя за спорта, все пак от това разбирам. Мисля да създам школа за деца.

-Има ли актриса, която би могла да изиграе твоя живот в киното?
-Анджелина Джоли. Много а харесвам. Тя е родена на 4 юли, а аз на 3. не я познавам лично, но от интервютата й личи, че е много харизматична. Желая й много успехи.

-Какви са основните ти принципи?
-Моите принципи са никога да не изневерявам на себе си, да обичам и оценявам хората около мен, да правя добрини. Вярвам, че доброто се връща. Макар че съм си спечелила позиция в обществото, смея да кара че съм същата Елена, която бях преди 10 години./БЛИЦ