Световното първенство по лека атлетика в Лондон завърши с финална обиколка на най-голямата звезда в световната атлетика в последното десетилетие - Юсейн Болт. Ямайският феномен, който се контузи в последния старт в кариерата си - щафетата на 4 по 100 метра, направи трогателно сбогуване с публиката на Олимпийския стадион - мястото, където преди пет години спечели три титли от Игрите под петте преплетени кръга - на 100 и 200 м, както и с щафетата на Ямайка на 4 по 100 метра. 

Легендата се сбогува със своите фенове, които го изпратиха подобаващо, така както винаги са го правили. 50 хиляди души не спряха да аплодират Светкавицата в неговата последна обиколка. 30-годишният Болт се спря на старта на 200 м и на 100 м, както и на финала. И на трите места световният рекордьор коленичи и се прекръсти.  

Той получи цифрата от седми коридор, в който спечели златото на 100 метра на Игрите през 2012-а  в британската столица. Парчето тартан беше поставено в огромна рамка и му беше подарено от президента на ИААФ Себастиан Коу, който беше шеф на организационния комитет за Лондон 2012.  

"Тази последна обиколка беше страхотна. Подкрепата не се е променила. Тъжно е, че трябваше да ходя. Енергията на публиката беше страхотна. Чувствам се като у дома си и много добре приет тук. Сбогувах се с феновете, а също и с дисциплините, в които доминирах години наред. Те бяха всичко за мен. Почти се разплаках, но това не се случи", каза Болт на официалната пресконференция след официалното сбогуване с пистата. 

Спринтьорът от Ямайка не успя да се раздели по най-добрия начин със спорта, като остана с бронз на 100 метра, а в щафетата получи контузия на последен пост и не успя да завърши.

"Не знам дали ще се занимавам с друг вид спорт. Ако се случи, няма да е футбол. От 10 години съм на пистата и това е всичко за мен. Сега искам да разпусна с питие в ръка и след това да се наспя", коментира Болт.

Той е категоричен, че няма начин да размисли и да продължи състезателната си кариера - "Видях доста хора, които се завърнаха и претърпяха пълен провал. Не искам да съм един от тях. Това Световно в Лондон не може да задраска всичко, което съм постигнал в спорта. След загубата ми на 100 метра, някой ми каза "Мохамед Али също е загубил последния си бой, затова не го преживявай толкова тежко".

"Не знам какъв ще бъда на 50 години. Надявам се да имам три деца, жена и все още да бъда около леката атлетика, да помагам за развитието на спорта", каза още Болт.

Звездата се оттегля с осем олимпийски медала - всички златни, а от световни първенства има 11 титли, 2 сребърни медала и 1 бронзов.