Лекоатлетическата федерация на Етопия ще направи допинг тестове на близо 200 атлети от страната. Това е реакцията, която източноафриканската страна прави, след като попадна в списък с критики от IAAF.

Преди месец Международната антидопингова агенция (WADA) даде на Етиопия насоки по десет точки, като се препоръчва повишаване на допинговия контрол. Подобрението трябва да се направи до месец ноември, като в противен случай ще последва изваждане на страната от международните състезания по лека атлетика.

Лекарят на етиопския отбор по лека атлетика доктор Аяле Тилахун обеща, че 75% от допинг пробите ще бъдат взети в тримесечен срок. Тестовете на кръв и урина на близо 200-те атлети ще струва на страната между 2,5 и 3 милиона етиопски бири (117 359 – 140 831 долара).

Етиопия, Кения, Мароко, Украйна и Беларус бяха обявени от президента на IAAF Себастиан Коу като държави, които трябва да направят бързи промени в подобряване на програмите си за допинг тестове. Тези страни бяха заплашени с изхвърляне, ако не извършат реформите.