Австралийската лекоатлетка Сали Пиърсън се превърна в една от сензациите на изминалото Световно първенство в Даегу (Южна Корея). Тя взе по категоричен начин титлата в бягането на 100 метра с преп. като подобри рекорда на първенствата, който принадлежеше на българката Гинка Загорчева.

Времето на 24-годишната атлетка е 12.28 секунди – номер 4 във вечната ранглиста. Специалистите предричат, че тя има качествата, за да счупи и световния рекорд – 12.21 секунди на Йорданка Донкова от 1988 година.

Един от най-уважаваните треньори в момента Пиер-Жан Вазел смята, че Пиърсън има качествата, за да доминира в хърделите и гладкото бягане. Тя ще участва на 100 метра в Риери (Ит) тази вечер, където ще мери сили с българката Ивет Лалова. Целта на Сали е да подобри рекорда на Австралия в тази дисциплина.

“Сали Пиърсън ще счупи рекорда на Донкова. Тази вечер тя ще бяга силно на 100 метра. Смятам, че е готова да падне под 11 секунди в гладкото бягане. Качествата й позволяват да доминира и в двата стила”, смята Вазел.

Последната атлетка, която съчетаваше хърделите и гладкото бягане бе легендарната Гейл Дивърс. На Световното през 1993 година тя направи дубъл./БЛИЦ