Луд скандал гръмна между американския спринтьор Джъстин Гатлин и организаторите на турнира в Пекин. Лекоатлетът трябваше да участва в сериите на 100 метра, но по-рано днес той си събра багажа от китайската столица и отлетя за родината си.
 
Гатлин, който пристигна в Пекин директно от Доха, е уведомил домакините, че има лека травма на бедрен мускул и не е сигурен дали ще участва в надпреварата. На тренировката той се почувствал по-добре и изразил увереност, че ще се появи на пистата. Тогава обаче организаторите му съобщили, че не може един ден да говори едно, а на другия – съвсем друго. Те го посъветвали да си тръгва за Щатите.
 
„Разочарован съм от тяхното отношение към мен. Тези хора буквално ме изгониха от турнира. Не виждам къде съм сбъркал и с какво съм им объркал плановете. Предния ден се чувствах зле, сега съм добре, но те ми забраниха да участвам, без да ми дадат каквито и да е било аргументи”, заяви Гатлин, който на турнира в Доха записа на 100 метра 9,74 секунди – най-добро постижение в света за сезона.