Легендарният треньор по лека атлетика Георги Димитров – Корема никога не спестява критиките си към управляващите в спорта, държавата и федерации. Специалистът бе личен треньор на Йорданка Донкова, която все още държи световния рекорд на 100 метра с препятствия – 12,21 секунди. В последните години Димитров подготвя Венелина Венева, Ваня Стамболова и още български лекоатлети. Треньорът даде интервю за БЛИЦ, в което коментира положението в родния спорт, леката атлетика, липсата на пари и допинг скандали, свързани с наши спортисти.

-Г-н Димитров, доволен ли сте от представянето на Ваня Стамболова на световното първенство в Доха? Все пак бронз не е малко.
-Медал от световно първенство е извънредно голямо нещо. На такова състезание участват спортисти от цял свят, от стотици държави, които наливат милиарди в спорта. Разбира се, че съм доволен. Лошото е, че Ваня спечели медал, а дори и портиерът на министерството на
спорта не я посрещна на летището.

- По принцип при медал веднага се нареждат за снимки на летището.
-(смее се). Така е, но този път бронзовият медал на Ваня Стамболова им заседна в гърлото. Ей така, на криво им застана. Ако държавата се е отказала от нашите спортисти, ще го разбера, но това не е така. Видях преди няколко месеца водещи политици на европейското първенство по волейбол. Радваха се, викаха и подкрепяха отбора ни. И то за един бронзов медал от европейско първенство. Ваня спечели бронз, но в леката атлетика, там, където отдавна сме на дъното. Има геноцид в нашия спорт. Още от 1993 година, когато разтуриха БСФС, убиха всичко. Това беше орган, който работеше със спорта, но го закриха, тъй като казаха, че е бил комунистически. След това управляващите в спорта убиха треньорите и правейки това, затриха спорта ни, унищожиха цялата система.

Още през 2006 година казах, че ни предстоят 3 черни години в леката атлетика. Те се оказаха не черни, а страшни. Сега го казвам пред вашия вестник - медалът на Ваня е последният, който печелим на голямо първенство. Питам защо чиновниците в държавната администрация и в различните федерации са стократно повече от нашите олимпийци. В Лондон ще отидем с делегация, която може да се побере в един микробус.

-Останалите участници на Световното в Доха обаче се провалиха.
-Не, това не е провал, а подвиг от тяхна страна. Подвиг, защото първо излъчихме група от 7 човека, която да представя в България на световно първенство. После – пътувахме като истински туристи до Доха. Казах го преди да заминем, а някои се обиждат. Ние сме чисти екскурзианти. Никой не признава и не го интересува тези спортисти къде тренират, как се подготвят. Да не говорим, че няма нито един треньор по лека атлетика, който да се води на заплата към спортното министерство или към дадена федерация. Аз съм треньор вече десетки години и никога не съм взимал заплата. Никога! Тогава как да докажа, че съм треньор. Аз може ракети да строя в гаража си, това означава ли, че съм инженер. Питам ви?

-Значи е вярно, че не сте получавали пари от доста време?
-За какви пари говорите?! Станишев ми разправя, че правителството било отделило еди колко си милиона за спорта. Да, сигурно е така, но тези пари ги е изпапкал някои друг, а не ние, не и моите състезатели.

- Не ви ли е страх, когато говорите тези неща?
- Не, категорично не ме е страх! Когато наказаха Венелина Венева, Ваня Стамболова и Теодора Коларова за допинг през 2007 година, тогавашната ДАМС им спря и малката издръжка, с която помагаше. В следващите две години, докато траеше наказанието, тези хора не са спрели да се готвят. Не са пропуснали нито един лагер, нито една тренировка. Всички средства съм осигурил аз. Дадохме последните си пари да водим дело заради този допинг скандал, защото момичетата са чисти. Доказахме го с документи и затова се борехме, защото знаехме, че има нещо гнило в тази работа.

-Сега спортното министерство или БОК помага ли с някакви пари?
-Моля?! От десетки години парите се потулват някъде. Всяка година има проектоолимпийски състав. Състезателите в него получават премии. Аз обаче нали съм критикар и съм черен, защото казвам истината, и затова всичко се прехвърля на моите състезатели. В списъка се включват други хора, които нямат никакви международни успехи. И това се повтаря вече десетки години. За последното световно първенство получих от федерацията по лека атлетика 8000 лева. От тях върнах някои заеми и останаха пари за елементарни неща. Свилен Нейков е на власт вече 9 месеца. За това време се ражда човек, а те даже един документ не родиха! Те нямат екип, работят по инструкции на предишния орган ДАМС.

И ето поредният абсурд. Ваня Стамболова печели бронзов медал и покрива норматив за Олимпиадата. Според нашите правила тя трябва да получи 70% от премията, тъй като състезанието е в зала, а не на открито. А всъщност тя взима квота за Олимпиада и според международната федерация по лека атлетика няма разделение на състезанието – на открито и в зала. Затова казвам, че нейният медал е с морална стойност. Досега ние сме дали десетки пъти повече пари за подготовки и лагери, отколкото тя евентуално ще получи от федерацията или министерството.

-Какво е бъдещето на леката ни атлетика? При връщането си от Доха казахте, че ви идва да емигрирате от България заради липсата на условия.
-Какво да ни е бъдещето? Ние просто нямаме такова. Преди години бяхме в тройката по сила в света, а сега сме на дъното. Даже аз не знам, но нас ни няма никъде, в никакви класирания. И тая смешничка Стефка Костадинова ще ми се обяснява. Да, не се страхувам да я нарека така!!! Видяхте в Русия – след Олимпиадата всички си подадоха оставките. А руснаците спечелиха един куп медали. Ние тук седим, правим си далавери със заплати, премии, екскурзии и билети и това е. Свилен Нейков не е толкова виновен. Виновни са тези преди него. Весела Лечева и Стефка Костадинова превърнаха спорта ни в гробница. Те изкопаха два гроба – Олимпиадата в Пекин и сега във Ванкувър. Как не ги е срам. Ние навремето сме бягали с терлици и с боси крака, кръв ни е текло от краката, приемали са ни в двореца на френския крал, а сега какво? Да, истината боли, но никой не иска да я признае. Никой не си мърда пръста за нашите спортисти. Много скоро очаквам да се случи нещо много грандиозно.

-Какво имате предвид?
-Преди всяка Олимпиада става разчистване на по-елитните спортисти. Така натопиха Ваня Стамболова и Венелина Венева с допинг преди Игрите в Пекин. Защото те бяха силни и щяха да смачкат конкуренцията. Венева е побеждавала шведката Кайша Берквист няколко пъти и какво стана? Преди Пекин Венелина “изгоря”, защото беше трън в очите на шведи, белгийци и т.н. Хора, които имат представители по високите етажи. В тях е хлябът, в тях е и ножът. Могат да ти отрежат главата във всеки един момент. Лошото е, че в другите страни, като стане допингскандал, управляващите защитават спортистите си, а тук не е така. В България веднага се отричат от тях, все едно са забравени от Господ. Докато Батето управляваше, нямаше такива работи, той имаше връзки с хора от МОК, имаха респект от него. Много скоро – след дни, седмици или месеци, някоя от моите състезателки отново ще бъде уловена с допинг.

- Сигурен ли сте?
- Убеден съм. Дори вече получавам информация от Австрия, че отново ни се готви ножа. И пак заради мен, защото аз съм черния и атакувам МОК, а то всичко стига до тях. Приказките на МОК, че се бори с допинга, са глупости, това е псевдоборба.

-Нападате Стефка Костадинова и Весела Лечева. Те се заеха да строят многофункционална зала в София.
-Това е паметник на корупцията. Тази зала не ни е нужна. Щом държавата има пари и ще налее стотици милиони левове, предлагам друго. Да вземе да затвори залите със счупени прозорци, да ги отопли и да даде тези пари на треньорите. Защото тези хора са повече от учители и те изграждат нашите спортисти. Нека да има 200 000 деца да спортуват, а не да ми правят някакви лъскави зали. Аз на времето да не би да съм подготвил Йорданка Донкова в зала. Тренирахме на асфалта в Горни Богров.

-Преди няколко месеца съкратиха от армията Венелина Венева и Момчил Караилиев. После обаче ги върнаха, кой се намеси, за да оправи нещата?
-Това са поредните абсурди в нашата държава. Чакайте първо да ви кажа как постъпиха с Ваня. Обещаха й да я повишат в офицерски чин, ако вземе медал от военните игри. Отиде и спечели, но казаха, че нямала висше образование. Добре, Ваня завърши бакалавър и магистър, но повишението още го чакаме. Всъщност още не са й дали премията за световната студентска титла. От средата на 2007 година до февруари 2010-а държавата не е дала нито стотинка за нея. Тя трябваше отдавна да се е отказала от спорта, но заради моите обещания, още се състезава. Преди Световното в Берлин падна и си счупи зъба, направи си чене, но и това не я отказа. След това ипотекира апартамента си, за да може да се подготви за сегашното световно първенство в Доха, което бе преди няколко дни.

Венелина Венева се водеше камериерка в един хотел, за да получава заплата от армията. Разчиташе на тези 300 лева, които взимаше от военните. Някой обаче дойде и реши да прави съкращения на армията, спортистите не били нужни. Тогава се намесихме, стигнахме и до Бойко Борисов, за да бъдат задържани на щат към военните.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ