Европейското първенство по лека атлетика в Цюрих приключи за Георги Иванов. Лекоатлет №1 на България за 2013 г. се провали във финала в тласкането на гюле. Иванов направи три неуспешни опита на финала и отпадна безславно от надпреварата!

Той направи умишлен фаул след първия си опит, в който гюлето падна малко над 19 м. След това той два пъти изпрати гюлето извън сектора. Попадението във втория опит беше над 20-те метра.

Слабото представяне на българина се прие като голямата изненада в дисциплината от днешния ден. Припомняме, че през сезона Георги Иванов има лично постижение от 20.91 м.

Националният ни рекордьор започна отлично участието си на Евро 2014. Той постигна 20.18 метра в първата си изява на стадион "Лецигрунд". Нормата до достигане в надпреварата за разпределението на медалите беше 20.10 метра. 29-годишният сливналия, известен като Гошо Гюлето, я преодоля още при първия опит, но записа три фаула на финала и с това заличи добрите впечатления.

Рекордът на България в дисциплината и неговото най-добро постижение в кариерата 21.09 м. На Световното първенство в зала в Сопот през зимата Иванов завърши пети, а на Мондиала на открито в Москва през миналата година се нареди осми. Досега той нямаше участие във финал на европейско първенство.

Титлата в Цюрих спечели двукратният световен шампион Давид Щорл (Гер). Водачът в европейската ранглиста за сезона с 21.97 м направи само още два успешни опита в състезанието - 20.75 и 20.98 м. Германецът завърши с резултат 21.41 и е първият, който защитава титлата си от 32 години насам. Преди него това е сторил сънадорникът му Удо Байер, който става шампион през 1978 и 1982 г.

Среброто отиде при испанеца Борха Вивас (20.86), а двукратният олимпийски шампион Томаш Майевски (Пол) остана трети (2083).