Емблематичните за американската атлетика в края на миналия и началото на този век Гейл Дивърс и Морис Грийн ще бъдат почетени в Залата на славата в Индианаполис. Освен тях признание ще получат олимпийският шампион на 400 метра през 1972 година Винс Матюс, покойният седемкратен победител в маратона на Бостън Кларънс Демар и изтъкнатият треньор Боб Тимънс. Церемонията ще се проведе на 3 декември.

Грийн счупи световния рекорд на 100 метра през 1999-а, когато пробяга дистанцията за 9.79 секунди. Той участва на четири Олимпиади, като спечели златото в Сидни през 2000 година. Роденият на 23 юли 1974 година спринтьор има и пет световни титли.

На пресконференцията, на която бяха обявени имената на лауреатите, присъства Гейл Дивърс. Атлетката страда от тежко заболяване в началото на кариерата си и лекарите смятат, че няма да може да ходи. Тя се възстановява и става една от най-известните състезателки в този спорт.

“Спомням си как лежах у дома и си мислех, че дори да загубя краката си ще отида на Параолимпийските игри, това пак е Олимпиада. Имаше дни, в които не можех да изляза от дома си, стоях и плачех, но в нито един момент не загубих вяра, че ще стъпя на олимпийската писта”, сподели Дивърс, която е пример за много млади спортисти.

Тя не само стъпва на пистата, но и печели 16 медала от големи първенства. Хърделистката триумфира в гладкото бягане на 100 метра на Игрите в Барселона и Атланта, взима олимпийска титла и с щафетата. Големите успехи на Гейл са на световни първенства, където има пет титли на открито и четири в зала. Последният й медал е сребърен от шампионата на планетата в зала през 2004-а, когато тя е на 38 години.