Георги Иванов подобри европейския рекорд в тласкането на гюле. Той прати тежкия уред на 22.82 м по време на състезание в град Мостар (Босна и Херцеговина).

Гонзо регистрира рекорда в третия си опит, като преди това записа два фаула и отказа да прави последните си три. Той коригира досегашното върхово постижение на континента само с 2 см, но пък личния си рекорд със солидните 1.73 м. Предстои рекордът да бъде ратифициран от международните федерации, пише bgathletic.com.

Огромният успех на Иванов допълни и неговата половинка в живота Андриана Бънова, която подобри личния си рекорд в тройния скок и покри норматив за участие на европейското първенство през лятото. Завърналата се след майчинство атлетка постигна 14.39 м. Квотата е 13.95 м, а до сега имаше 14.34 м.

"Това не са реалните възможности и на двамата, но с оглед на това, че е април и двамата са натоварени, може да се каже, че съм доволен”, коментира треньорът на Иванов и Бънова – Борис Воденичаров.

Иванов беше голямата звезда на турнира в Мостар. Като една от най-големите звезди на балканската лека атлетика, той получи специална покана за състезанието, което беше в първия ден на триседмичния престой на Иванов, Бънова и Воденичаров в градчето. Те ще останат на подготовка там за 20 дни.