Гръцката прокуратура разследва три обекта, построени за летните олимпийски игри в Атина през 2004 г. Ще се проверяват покривът на олимпийския стадион в столицата, центърът за стрелба и гребният канал.

Прокуратурата е изпратила писмо до инспекцията в държавната администрация с искане да се направят проверки и да се изготвят заключения. Очаква се процедурата да бъде задействана в началото на 2013 г., съобщи bTV.

Инспекторите ще проверяват законността на сключените договори, времето за изпълнението им и ще описват финансовите средства, вложени в обектите.

Доклад на тричленна комисия за управлението на средства от страната на организационния комитет на Олимпиадата в Атина засича голямо разхищение на държавни пари.

Пример за това е покривът на олимпийския стадион в Атина, чийто строеж е струвал 130 млн. евро. През 2009 г. обаче са отпуснати още 6 млн. евро за поправка и поддръжка.

Строежът на центъра по стрелба е струвал поне 5 пъти над предвиденото, като цената му е нараснала от 12 млн. евро до 60 млн. евро.

Оценки на международната рейтингова агенция “Standard & Poor′s” показват, че олимпийските игри са излезли на Гърция прекалено скъпо, като сумата за провеждането им е скочила от 7.77 млрд. на 30 млрд. евро.