Гръмна пореден допинг скандал в българския спорт. Една от най-титулуваните ни параолимпийки Стела Енева е дала положителна проба. По случая на световната шампионка в мятането на диск и вицешампионка в тласкането на гюле от първенството по лека атлетика за хора с увреждания в Доха все още тече процедура на разследване на пробата, съобщи BGathletic.

Според информация на сайта за лека атлетика от три независими източника, Енева е дала положителната проба по време на шампионата в Доха в края на октомври.

Тя има квота за Параолимпиадата в Рио през август, но почти сигурно няма да успее да стартира на третия си форум под петте преплетени кръга.

Припомняме, че 40-годишната Стела беше избрана за Спортист с увреждания на България по време на церемонията Спортист на България през декември.

ТОВА Е СТЕЛА ЕНЕВА
Родена е на 18 юли 1975 година в Севлиево, живее във Варна. Енева е един от най-титулуваните ни параолимпийци, носителка на много награди от световни и олимпийски първенства в дисциплините тласкане на гюле и мятане на диск.

Заради вродени аномалии е с ампутирани подбедрици и на двата крака.

УСПЕХИ

* Златна медалистка в тласкането на гюле от Световното първенство в Доха през 2015 с нов европейски рекорд

* Световна вицешампионка в мятането на диск от същия турнир

* Носителка на два златни медала от Европейското първенство в Суонси, Великобритания през 2014 г.

* Сребърна медалистка на гюле от Мондиала през 2013 г.

* Двукратна олимпийска вицешампионка от Игрите в Лондон 2012

* Сребърна медалистка в мятането на диск и четвърта в тласкането гюле от Олимпиадата в Пекин 2008

* Многократна носителка на приза Спортист с увреждания на България