Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова ще пристигне в Стара Загора за откриването на 66-ото Балканско първенство по лека атлетика, което ще се проведе от 26 до 29 юли на стадион „Берое".

За Стара Загора това е първо домакинство от толкова висок ранг в леката атлетика от 28 години насам. В града ще пристигнат 700 спортисти, треньори, журналисти и гости от 12 държави. В продължение на 4 дни Стара Загора и обновените писти на стадион „Берое" ще бъдат арена на спортни битки и голям спортен празник за всички жители и гости на областния център.

Ремонтните дейности на лекоатлетическата писта, които започнаха на 4.02.2013 г., дават на Стара Загора възможност да се завърне в славните времена на Международния турнир „Самарско знаме" и световния рекорд на Йорданка Донкова -12,21 секунди от август 1988 г., в дисциплината 100 метра с препятствия, който и до днес не е подобрен.

Основна заслуга за връщането на Стара Загора в света на леката атлетика имат кметът Живко Тодоров и Общинският съвет с председател Емил Христов. Със свои решения те позволиха пистата да се стопанисва от Спортен клуб по лека атлетика „Берое". Ремонтът на стойност от 1,2 млн. лв. е финансиран от държавния и общинския бюджет.

Новоизградената писта има осем коридора за бягане, 100 и 110 метра с препятствия, със съответните удължения при зона старт и финал. Оформени са сектори за тласкане на гюлле, комбиниран сектор за хвърляне на диск и чук, водно препятствие, както и пътека за хвърляне на копие. Изграждат се и пътеки за овчарски скок, сектори за дълъг и троен скок с пясъчници.

Ще бъдат дадени общо 60 старта в 30 дисциплини, съобщават от Организационния комитет.

Организатори са Община Стара Загора, Българската федерация по лека атлетика и Спортен клуб по лека атлетика „Берое".