Рекордьорката на България в спринта на 100 метра Ивет Лалова започна подобаващо участието си в Диамантената лига този сезон. 28-годишната българка завърши на пето място на „Олимпико” в Рим с лично постижение от 11,27 секунди при абсолютно безветрие. Лалова имаше 11,26 сек по-рано през сезона, но с попътен вятър над допустимите стойности.

Победителка на 100 метра в Рим стана Мюриел Ауре, която с точно 11,00 секунди постави нов национален рекорд на Кот Д`Ивоар. Втора завърши олимпийската и световна шампионка от Ямайка Шели-Ан Фрейзър-Прайс с 11,06 секунди, а на трета остана нейната сънародничка Керън Стюърт с 11,10 сек. Пред българката завърши и представителката на Вирджинските острови Лавърн Джонус-Ферет с 11,18 секунди.

След българката се нареди Шерън Симпсън от Ямайка с 11,28 секунди. Ивет беше единствената представителка на Европа в спринта на 100 метра при жените. За нея това бе пето участие в турнир от Диамантената лига. Миналата година тя дебютира във веригата с победа на 100 метра в Осло, а след това стартира още в Париж, Лондон и Бирмингам.