Въпреки сериозните скандали около световната шампионка на 800 метра от Берлин`2009 Кастер Семеня в последно време, южноафриканската тийнейджърка бе удостоена с награда от университета в Претория, където учи физическо възпитание. Независимо от споровете, които се водят дали Семеня е изцяло жена или не, висшето училище я награди със специална награда за спортистка на годината. 

Както е известно, около южноафриканката витаят съмнения относно пола й, като се очаква на 20 ноември от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да обявят официално резултатите от направените й изследвания.

“Бих искала да благодаря на всички, които допринесоха за успеха ми, откакто се присъединих към атлетическия клуб в университета Претория в началото на 2009 година”, заяви Семеня, докато получаваше наградата си.

Тя допълни още, че успехът й в Берлин не би бил възможен без помощта на треньора й Майкъл Семе.Семеня не пропусна възможността да изкаже своята благодарност и към всички политически организации и съюзи, които я подкрепиха в трудния момент./БЛИЦ