Четирикратният олимпийски вицешампион Франки Фредерикс беше временно отстранен от леката атлетика заради разследване за нарушаване на етичните правила. Новината беше обявена от IAAF.

49-годишният намибиец е разследван от Атлетическото поделение за почтеност (AIU) заради получени парични преводи от Папа Масата Диак, който заедно с баща си Ламин Диак (бивш президент на IAAF) също са отстранени от спорта.

През месец март френското издание „Льо Монд“ обяви, че Фредерикс е получил плащанията дни преди гласуването за домакинство на олимпийските игри през 2016 г. Бившият спринтьор отрича обвиненията, но въпреки това напусна административните постове, които заемаше в световния спорт.

Той беше председател на Комисията на МОК по оценяване на кандидатурите за олимпийските игри през 2024 година и беше член на Комисията на IAAF по допускане на руски атлети в международните състезания.

Франки Фредерикс има сребърни медали на 100 и 200 метра от олимпийските игри в Барселона през 1992 година и от Атланта през 1996 г. Има златен и три сребърни медали от световни първенства на открито, както и едно злато и едно сребро от планетарни шампионати в зала.