Щафетата на САЩ на 4 по 100 метра бе дисквалифицирана от световното първенство по лека атлетика в Берлин. Причината - неправилно предаване на палката по време на полуфиналните сериите. Говорителят на ИААФ Анна Ленани заяви, че от САЩ са подали контестация, но тя е била отхвърлена.

Американците в състав Терънс Трамел, Майкъл Роджърс, Шон Крофърд и Дарвис Патън се класираха за финала в събота с най-добро време от всички щафети - 37.97 секунди. Действащите световни шампиони обаче бяха дисквалифицирани, тъй като предаването между Крофърд и Патън е станало извън предназначената за това зона. Така, квартетът на Ямайка, който грабна златото на олимпийските игри в Пекин, става главен фаворит за титлата в Берлин. Без двете си суперзвезди в спринта на 100 метра - Юсейн Болт и Асафа Пауъл, щафетата на Ямайка се класира за финала, след като завърши на второ място (след Италия) в своята серия с време 38.60 секунди.

Подобен гаф американците допуснаха и в щафетата 4 х 100 на Игрите в Пекин, когато изпуснаха палката и отпаднаха от състезанието.

Финалът на 4х100 метра е тази вечер от 21,50 часа българско време./БЛИЦ