Звезда на бягането на средни и дълги дистанции Кениниса Бекеле е изваден от отбора на Етиопия за Олимпийските игри в Лондон това лято. Шокиращата новина беше обявена официално, а причината за това е отсъствието на трикратния олимпийски шампион от лагер на националния отбор.

Общо 35 състезатели не са се явили на време на сбора и са със забрана за участие на Игрите. Председателят на федерацията Бисрат Гашавтен Тирфе обяви, че санкциите ще бъдат отменени, ако атлетите се извинят и се включат в следващия лагер.

Агентът на Бекеле Джош Херменс заяви, че клиентът му ще бяга в Лондон и добави, че с действията си федерацията иска да накаже състезателите от Етиопия заради слабото им представяне на Световното в Даегу (Южна Корея).

29-годишният Бекеле е олимпийски шампион на 10 000 метра от 2004 и 2008-а година и на 5000 метра от Пекин. Той има сребърен медал в тази дисциплина от Атина. От световни първенства Кениниса има 5 титли, но остана без медал в Даегу, след като лекува травма през цялата минала година.