Президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов похвали Ивет Лалова, която спечели златен медал от Европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки. Българката отвя конкуренцията с време 11:28 секунди.

„Златният медал на Ивет в спринта на 100 м е исторически успех за българската лека атлетика", коментира от Хелзинки Карамаринов.

"Тази титла бе спечелена от Ивет след толкова драматични обрати в нейния и професионален и личен живот, защото тя беше безспорно най-силната спринтьорка в своята възраст преди тази нелепа контузия през 2005 г. След това обаче успя да се възстанови и полека лека да стигне до зааслужената европейска титла на 100 м. Да спечелиш злато от европейско първенство и то в най-атрактивната дисциплина, каквато е спринта на 100 м е нещо наистина много престижно. С титлата си Ивет накара цяла Европа да говори за България и то само хубави неща", заяви още той.

"Шестото място в тласкането на гюлле на Радослава Мавродиева е също доста сериозен успех за нея и за атлетиката ни. Радващо е, че именно на европейското тя постигна резултат, който е много близо до нейния личен, а това е мечта за всеки атлет. Радостен съм, че след 26 години пауза отново две българки опитната Венелина Венева и дебютантката МирелаДемирева участваха във финала на скок на височина и показаха, че българската школа в тази дисциплина не е изчезнала. Дебютантите на европейско първенство Красимир Брайков и Петър Кременски достигнаха до полуфиналите на 400 м и 200 м и показаха, че имат потенциал за развитие. Специално внимание искам да отделя на Силвия Дънекова, която постигна личен резултат тук в Хелзинки на 3000 м с преп. и покри олимпийски норматив. Нека да й стискаме палци за финала. Очаквам след като Момчил Караилиев и Златозар Атанасов показаха класа в квалификацията на троен скок да си реализират потенциала и във финала. Вярвам, че имат сили да покрият и олимпийски норматив”, завърши Карамаринов.