Президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов изрази огромно съжаление за контузията на Ваня Стамболова. Травмата спря Стамболова от участие на европейското първенство в Хелзинки от 27 юни до 1 юли.

"Ако не беше тази травма в Хелзинки, Ваня можеше да влезе в историята, защото тя вече е еврошампионка на 400 метра и имаше реални шансове да вземе злато и на 400 метра с препятствия. Това щеше да я превърне в единствената жена в Европа с титли и от двете дисциплини. Надявам се да се възстанови бързо и да успее да се подготви максимално добре за Олимпийските игри в Лондон",  обясни Карамаринов.

Лекарят на националния тим по лека атлетика Ангел Лозанов обяви от Хелзинки, че снощи е прегледал Ваня Стамболова. Медикът е установил, че травмата се овладява, но е невъзможно участието на атлетката на Евро 2012. Ядрено-магнитният резонанс, който тя е направила, е показал кръвоизлив в ставата, контузия на ставната капсула и на голямата сгъвка на пръстите. По съвет на специалисти от травматологична клиника в Пловдив атлетката е започнала противовъзпалителна терапия с обездвижване на крака.