Катар получи още едно световно първенство, въпреки че вече няколко години текат спорове заради атмосферните условия в страната и домакинството на Мондиал 2022 по футбол.
 
Международната федерация по лека атлетика днес обяви домакина на световното първенство през 2019 г. И това е Доха. Катарската столица спечели гласуването, в което се бореше срещу Барселона (Испания) и Юджийн (САЩ).
 
Световните първенства по лека атлетика обикновено се провеждат през август. Така ще бъде през 2015 г. в Пекин (22-30 август) и през 2017 г. в Лондон (5-13 август).
 
Мондиал 2022 в Катар по футбол предизвика не само скандал заради избора на арабската държава и продължаващите разследвания за корупция при гласуването, но и заради времето на провеждане. Летните месеци в страната предлагат много тежки условия за спорт и заради това се очаква футболният шампионат след 8 години да бъде в друг годишен сезон.
 
През март 2010 г. Доха прие световното първенство по лека атлетика в зала. Катарската столица е домакин и на кръг от Диамантената лига, който обикновено се провежда през пролетния месец май. За да се избегнат летните горещини, шампионатът в Доха ще бъде от 23 септември до 6 октомври.
 
Освен Мондиал 2022 по футбол и Световното по лека атлетика през 2019 г. Катар ще приеме и планетарните шампионати по плуване в малък басейн (3-7 декември 2014) и по хандбал (2015).