Кения предприе сериозни мерки в борбата срещу употребата на допинг. Според новото законодателство на страната се предвижда дори престой в затвора. Мерките се взимат след скандала с допинга в местната лека атлетика.

В новата разпоредба е записано, че всеки човек, който е заловен с притежание, складиране или разпространение на забранени стимуланти ще бъде глобен с 1 милион шилинга (около 10 000 долара) или ще бъде осъден на три години затвор. Санкцията в размер на 1 милион шилинга надвишава седем пъти средния доход в страната.

Лекарите, уличени в предписване или предлагане на допингиращи агенти, ще получат подобни наказания. Спортните федерации, които не приемат новото антидопингово законодателство, ще бъдат лишени от държавното си финансиране и дори може да бъдат закрити.

Кения, която е една от най-успешните държави в бягането на средни и дълги дистанции., се оказа в центъра на скандал с обвинения в употреба на допинг. През последните три години около 40 местни атлети бяха наказани заради забранени стимуланти.