Дебютният Маратон Стара Загора се очертава като много силен и интересен, поне според предварителните заявки. Състезанието със старт тази неделя в 9:00 часа пред Общината е валидно за Световно първенство за глухи и това качва осезаемо нивото на участниците.

Четирима мъже и четири жени от Кения са в стартовия списък за шампионата на планетата, най-впечатляващи са визитките на Симон Чероно, който идва с личен рекорд 2.24 ч. Турчинът Ондер Каракула пък има резултат 2.35 ч. Извън Световното първенство пристигнаха много силни заявки от Унгария. В Стара Загора ще бяга победителят от маратона в Солун 2014 Тамаш Наги с личен рекорд 2.22 ч., при жените също от Унгария пристига Хелен Шонге с лично постижение 2.50 ч.

"Видно е, че новоучредената от тази година верига от маратони в България набира ход. Първото състезание преди месец във Варна премина много успешно, сега в Стара Загора също се очертава класен старт. Сред участниците има силни атлети с впечатляващи резултати. Надявам се събитието в неделя да се превърне в един истински празник за града. Целта е да привлечем повече хора в спорта, да създадем трайни навици за бягане, джогинг, за постоянен двигателен режим. Благодаря на Общината, която за кратко време подготви състезанието", коментира на пресконференция днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Красимира Чахова, заместник-кмет на Стара Загора, даде повече подробности около предстоящите в неделя стартове, в които ще вземат участие нашите атлети Станимир Ненов, Желязко Желев и други, а край трасето ще бъдат легендите Михаил Желев, Евгени Йорданов и др.

"Маратонът ще определи световните шампиони за хора с увреден слух, което вдига допълнително нивото му", поясни Чахова.

"След успешното начало във Варна, опитваме да надграждаме сага в Стара Загора за да завършим подобаващо веригата с финала на 9 октомври със Софийския маратон, който тази година е валиден за Балкански шампионат. Благодаря на министър Кралев и на общинското ръководство в Стара Загора за енергията, които вложиха в организацията на Маратона в Стара Загора. Положиха се много усилия за да се лицензира трасето в Стара Загора и да може тези 24 състезатели да определят световните шампиони за глухи", каза председателят на Асоциация "Спорт в свободното време, Анатоли Илиев, един от основните организатори на маратона в Стара Загора.

Победителят в Маратон Варна преди месец Ахмет Насеф (Италия) и сега ще застане на старт в търсене на втора поредна победа и спечелване на общия бонус от веригата. Същевременно добре познатите елитни кенийски лекоатлети пристигат отново в България за да участват и в Старозагорския маратон. Новината потвърди техният мениджър Марк Корстенс, белгиецът също ще дойде у нас в петък, силно заинтересуван от новоучредената верига маратони. Победителката от Маратон Варна преди месец Еверлин Косгей и нейните сънародници Патрик Муриуки и Кенеди Кипкиего имат амбицията да бъдат сред фаворитите и във второто изпитание.

И тримата бяха сред главните действащи лица преди месец в морската ни столица. Еверлин Косгей беше безапелационната шампионка, докато Кипкиего и Муриуки завършиха съответно втори и трети след победителя Ахмет Насеф (Ит). 30-годишната Еверлин е шампионка на Кения на 10 000 метра за девойки и има лично постижение в маратона 2.39 ч.

Кипкиего е 26-годишен, личният му рекорд на полумаратон е 1.00:31 ч. от старт в Италия миналата година. В кариерата си има 4 маратона с лично постижение 2.12 ч. от Анеси (Фр). С най-впечатляваща визитка е 27-годишният Патрик Муриуки, който има 9 пробягани маратона, два пъти е завършвал за 2.10 ч., което е гросмайсторско за тази дисциплина. Шампион от маратона в Мюнстер (Гер) през 2010 г.

Тримата пристигат тази вечер от Найроби през Истанбул в София и в събота сутрин ще направят дежурната си тренировка по улиците и парковете на Стара Загора. Всички те заедно с Насефса все още в играта за допълнителния бонус от 20 000 лв., който се дава на най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона в една година чрез общо класиране по специална точкова система, която обхваща стартовете във Варна, Стара Загора и София (на 9 октомври).

Заявки за участие са дали още състезатели от Португалия, Белгия, Япония, Бразилия, Малта, Украйна, Испания, Чехия, Полша, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Македония, Молдова, Мароко, Швеция.

Старозагорският маратон впечатлява и със значителния си награден фонд. Победителите в отделните дистанции и при мъжете, и при жените ще получат следните парични премии: за 42.195 км по 4000 евро и т.н. до десето място, за 21 км по 750 eвро и за 10.5 км по 300 евро и т.н. до шесто място. Наред с това са предвидени солидни бонуси и за медалистите при ветераните във всички дистанции.