Трима елитни кенийски атлети пристигнаха късно снощи, за да участват в първия Маратон на Варна. Двамата мъже и тяхната сънародничка ще бъдат сред фаворитите за предстоящото в неделя дебютно издание на състезанието в морската столица.

Кенийката Еверлин Косгей е на 30 години и в актива си има участия в престижните маратони на Порто и Серенгети. Лагат Кипкиего е 26-годишен, личният му рекорд на полумаратон е 1.00:31 ч. от старт в Италия миналата година. С най-впечатляваща визитка е 27-годишният Патрик Муриуки, който има осем пробягани маратона в кариерата си и лично постижение 2.10 часа, което е гросмайторско за тази дисциплина.

Тримата пристигнаха от Найроби през Истанбул и след като преспаха в София потеглиха рано тази сутрин за Варна. Всички те са амбицирани да направят „голям шлем“ в България тази година, като участват и в трите маратона от новоучредената маратонска верига, която включва стартовете във Варна тази неделя, в Стара Загора на 26 юли и Балканското първенство в София на 9 октомври.

„Впечатлени сме от наградния фонд, поздравления за организаторите, които още в дебюта на варненския маратон осигуриха подобни призове, които са равни, че и по-големи тези в редица авторитетни и традиционни европейски маратони“, каза Патрик Муриуки.

Организаторите осигуряват рекорден награден фонд, който за всеки от стартовете е по 50 000 лева – разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км. Победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8000 лева (за пример - толкова взимат и победителите на маратона във Франкфурт). За най-добрите комплексно в трите старта е предвиден допълнителен бонус. Във Варна в неделя ще има и много призове за участниците в масовите бягания. Първите 40 финиширали в тях ще получат предметни награди – спортни сакове, анцузи и др.