Двукратната олимпийска и световна шампионка в скока на дължина Хайке Дрекслер изказа мнение, че е невъзможно човек да пробяга 100 метра за по-малко от 9 секунди.

Световният рекорд в момента е 9,58 секунди и се държи от уникалния ямайски спринтьор Юсейн Болт, но учените и феновете на леката атлетика не спират да си задават въпроса дали човек ще може някога да пробяга дистанцията под границата от 9 секундиу.

Според изчисленията на холандския професор по математика Джон Айнмал човек може да пробяга 100 метра най-бързо за 9,29 секунди.

"Според мен е утопия човек да пробяга 100 метра под границата от 9 секунди. Юсейн Болт, който постави световния рекорд от 9,58 секунди през 2009 година, е един невероятен спринтьор. Но той едва ли ще подобри рекорда си, тъй като му липсва конкуренция и силен партньор в тренировките. Той трябва да тренира с някой леопард", сподели Дрекслер пред “Билд”.

"При жените рекордът на 100 метра от 10,49 секунди на покойната Флорънс Грифит-Джойнър от 1988 година изглежда като вечен и недостижим. Човекът вече не се движи толкова много, както преди заради развитието на технологиите. И рекордите все по-рядко ще се подобряват", допълни германката. /БЛИЦ