Етиопската лекоатлетическа легенда Хайле Гебреселасие обяви, че слага край на 25-годишната си кариера, след като завърши на 16-о място на маратона в Манчестър.
 
„Оттеглям се като състезател, не като бегач. Никога няма да спра да тичам и ще продължа да бъда посланик на бягането“, заяви Гебреселасие на профила си в „Туитър“.
 
Това е вторият случай, в който 42-годишният етиопец обявява край на кариерата си. През 2010 г. той също спря със спорта. Тогава получи контузия на коляното по време на маратона в Ню Йорк, но месеци след това поднови участието си в състезанията.
 
Гебреселасие печели първата от четирите си поредни световни титли на 10 000 метра през 1993 г. Той има златен медал на 1500 метра в зала от 1999 г., а през същата година постави и световен рекорд на 5000 метра.
 
Етиопецът има три поправки на световния рекорд на 10 000 метра и печели златните олимпийски медали в дисциплината от игрите в Атланта през 1996 г. и в Сидни през 2000 г. Хайле Гебреселасие е четирикратен победител на маратона в Берлин.
 
Той не успя да се класира за олимпийските игри в Лондон през 2012 г., но на следващата година триумфира на маратона в Глазгоу и взе трета поредна титла от полумаратона във Виена.