Хайле Гебреселасие пристигна във Великобритания в търсене на своята пета поредна и общо шеста победа в шосейния пробег на 10 км в Манчестър, но не издържа на високото темпо на Мойсей Кипсиро и Уйлсън Кипсанг.

Хайле бяга с двамата си млади съперници до последния километър, но след това започна да изостава, а Кипсиро изпревари във финалния спринт Кипсанг и завърши за 27:52 мин, секунда пред своя съперник. Гебреселасие даде време от 28:00 мин, което е ново най-добро постижение за всички временна във възрастовата група над 40 години.

"Още през 1992 г. и 1993 г, когато бях дете чух за Хайле Гебреселасие. Оттогава мечтая да бягам срещу него. Той е един от най-великите бегачи в историята, беше невероятно да се състезаваме днес", каза Кипсиро след надпреварата.

При жените тройната олимпийска шампионка Тирунеш Дибаба нямаше проблеми да грабне първото място с нов рекорд на състезанието - 30:49 мин, което я изведе до 11-та позиция в световната ранглиста за всички времена.

През уикенда Дибаба ще стартира на 5 000 м на турнира от Диамантената лига в Юджийн. Тя все още не е решила дали ще преследва дубъл на 5 000 м и 10 000 м на световното първенство в Москва.