Кирил Николов-Дизела получи контузия в глезена във втория ден от опита му да постави нов рекорд за преодоляване на разстоянието Ком - Емине (600 километра само за 5 дни). Досегашното постижение за преминаване по цялата дължина на билото на Стара планина е 5 дни и 14 часа. Рекордът е поставен е от Любомир Палакарчев през 1986 г.

"Дизела има проблем с левия глезен и болката се прехвърля върху коляното му. Това е започнало около Козя стена", съобщиха организаторите на страницата на събитието във "Фейсбук", което сериозно притесни всички, следящи на живо придвижването на Кирил Николов.

За пореден път обаче Дизела демонстрира силата на духа и превъзмогна болката, продължавайки да тича към заветната цел. Заради травмата се наложи пробегът за рекорда да бъде спрян неочаквано преди последната и най-трудна част от трасето - изчакването на връх Ботев. Контузията спря първоначалните мераци на Кирил Николов да се катери през нощта по алпийския терен към върха. Наложи се да остане за нощувка и възстановяване в хижа "Добрила".

На въпроса как се чувства тази сутрин, Николов отговори: "Да кажем добре!".

В 7:00 часа Дизела и двама пейсъри - Ивайло Иванов и Стефан Михайлов, които бягат с него по този етап, продължиха напред и изкачиха връх Ботев в 10:30 часа.

Припомняме, че преди старта на предизвикателството Николов обяви, че именно този етап е най-трудният. Дизела вече го преодоля, но несъмнено задачата му напред никак не е лека. Сега има за цел да стопи изоставането, след като травмата в глезена му попречи още снощи да бъде на връх Ботев.

Атлетът обаче нееднократно е демонстрирал отличните си качества и борбен дух и се надяваме и сега да стори чудото и да постави уникалния рекорд. Само за справка - Ком - Емине обикновено туристите го преминават пеша за три седмици.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

Ето какво още предстои на Дизела по пътя до нос Емине:

Днес: Вр. Ботев, местност Узана, Шипченски проход, Бузлуджа, Кръстец (Гара Кръстец), х. Предела в Хаинбоаз, прохода Твърдица-Елена около х. Буковец

15 август:
Х. Буковец, прохода Сливен - Елена в местност Агликина поляна, гр. Котел, Върбишки проход, Ришки проход.

16 август: Ришки проход, с. Рупча, с. Дъскотна, с.Топчийско, с. Козичино, пътя Бургас-Варна, нос Емине