Европейската шампионка на 100 м Ивет Лалова е Атлет №1 на България за 2012-а година. Спринтьорката печели за рекорден четвърти път анкетата на списание „Атлетика”. Допитването се организира от екипът на „Атлетика” за петнадесета поредна година, като в тазгодишния вот участваха 31 специалисти и експерти, които следят отблизо българската атлетика.

През 2012-а Лалова бе в отлична форма в трите най-отговорни състезания за годината. На световното първенство в зала в Истанбул - Ивет се класира на финала на 60 м, на европейското първенство в Хелзинки стана първата българка европейска шампионка на 100 м, а на олимпийските игри в Лондон достигна до полуфиналите на 100 и 200 м. Във вота на списанието Ивет единодушно бе избрана за номер едно на България и събра максималния брой точки 310.

Втората в крайното класиране Ваня Стамболова също стартира силно годината с четвърто място на 400 м на световното първенство в зала. Контузия попречи на варненката да участва на европейското първенство, а на олимпийските игри Ваня не можа да преодолее дори първото препятствие.

Битката за третото място в анкета бе спечелена от Мирела Демирева, която регистрира лично постижение от 1.95 м дни преди олимпийските игри.

Челната десетка:
1. Ивет Лалова (100 и 200 м)
2. Ваня Стамболова (400 и 400 м пр.)
3. Мирела Демирева (скок височина)
4. Георги Цонов (троен скок)
5. Силвия Дънекова (бягане на средни и дълги разстояния)
6. Момчил Караилиев (троен скок)
7. Радослава Мавродиева (гюле)
8. Венелина Венева (скок височина)
9. Виктор Нинов (скок височина)
10. Георги Иванов (гюле)