Възстановяващият се след операция олимпийски шампион от Атина 2004 в бягането на 110 метра с препятствия Ксианг Лю ще може да поднови тренировки през юни. Новината сподели наставникът му Сун Хайпин пред медиите в Китай. Бившият световен рекордьор на открито претърпя операция на ахилеса в Лондон през август, след като получи травма на втора поредна Олимпиада. На Игрите това лято Ксианг Лю се спъна в първото препятствие на старта на 110 метра и напусна на инвалидна количка. Подобно беше представянето му и през 2008 година в Пекин. Тогава той дори не стигна да първото препятствие заради проблем с ахилеса. Роденият на 13 юли 1983 година хърделист е в САЩ от средата на октомври, където провежда своето възстановяване.

“Възстановяването на Ксианг Лю е задоволително. Ако всичко върви добре, той може да се върне към тренировките през юни догодина или по-рано", заяви наставникът на звездата.

"Тренировките и състезанията са напълно различни. Един спортист трябва да мине през сериозни тренировки, за да бъде готов за участие в състезание. Въпреки че Лю има желание да се състезава отново, ние трябва да анализираме състоянието на тялото му след интензивни тренировки", допълни още Хайпин./БЛИЦ