Четири олимпийски шампиони и трима световни рекордьори вече потвърдиха участието си на втория за годината турнир от Диамантената лига – в Шанхай на 18 май. Елена Исинбаева, Ариес Мерит, Йохан Блейк, Кирани Джеймс и Кершон Уолкът ще бъдат звездите на надпреварата.

Двукратната олимпийска шампионка Исинбаева е единствено действаща световна шампионка в зала. Въпреки че не успя да защити нито една от останалите си титли в овчарския скок, тя продължава да е звездата на дисциплината. Рускинята вече не е световна рекордьорка в зала, но пък най-доброто постижение в овчарския скок на открито е на името на Исинбаева. Нейното първо състезание за 2013 г. ще бъде именно в Шанхай.

Ариес Мерит (САЩ) ще открие сезона си на 110 м с пр. на азиатска територия. Олимпийският първенец и рекордьор на планетата в дисциплината финишира четвърти на китайския турнир преди година, но след това направи невероятен сезон с 10 слизания под 13 сек в хърделите, титла в Лондон, диамантен трофей и световен рекорд.

Йохан Блейк (Ям) ще стартира за първи път в Шанхай. Носителят на три олимпийски медала - два сребърни на 100 и 200 м и златен от 4х100 м, ще бъде звездата в дисциплината 200 м.

За Кирани надпреварата в Китай няма да бъде първо състезание за сезона, тъй като той ще дебютира за 2013 г. на 15 април в Насау (Бах).

Уолкът ще започне първия си сезон като звезда, след като беше един от най-изненадващите шампиони в Лондон. Той стана олимпийски шампион в хвърлянето на копие на 19 г. в конкуренцията на най-големите звезди в сектора.