Ивет Лалова копнее за титлата на Европа в спринта на 100 метра. Българката знае, че още няколко от нейните съпернички са дошли в Хелзинки със същата цел. Най-бързата европейка за последните 7 години сподели своите очаквания по време на официалната пресконференция за първенството.

„Мога да кажа, че това е началото на моя сезон, защото в първия си старт през май получих травма. Сблъсках се с проблеми, но сега вече всичко е наред, във форма си и ще видим…", каза Лалова.

"Усещам някакво напрежение. То идва най-вече от мен. Миналата година бях най-добрата европейска спринтьорка и мислех, че тази година ще бъде много лесна, че ще дойда тук и ще взема своя медала. След това ще се прибера в къщи и ще се подготвям за Олимпийските игри. Но никога не можеш да правиш планове, защото не знаеш какво ти е подготвила съдбата. Ще дам всичко от себе си. Наистина, аз много искам титлата. Тук има много момичета дошли поради същата причина. Ще бъде голямо шоу, сигурна съм. Подготовката ми е добра. След ужасното начало на сезона, когато не бях сигурна ще мога ли да бягам бягах, погрижих се за крака си, сега съм добре”, продължи Лалова, цитирана от bgathletic.

На въпроса къде е била Лалова по време на световното първенство през 2005 г., на което домакин беше Хелзинки, българката отговори: „Аз бях в болница, защото на 14 юни счупих бедрената си кост и последва голяма пауза в моята кариера. Много хора мислеха, че това е и краят й. Може би най-голямата награда за мен и най-голям медал е това, че съм отново тук и мога да бягам бързо. Хелзинки е специално място за мен. Исках да дойда тук и да свърша нещо, което нямах шанс да свърша седем години назад.”

Ивет започва участието си в Хелзинки в 10:08 часа днес в сериите на 100 метра. Стартът ще бъде предаван директно по Евроспорт.

Българката ще бяга във втората серия в първия ден на Европейското. Лалова ще стартира в четвърти коридор, като тя е единствената спринтьорка в серията, която е слизала под 11.00 сек в кариерата си.

Нейната най-сериозна съперничка е Ензине Окпараебо. Атлетката от Норвегия, която има личен рекорд от 11.16 сек от този сезон, ще бяга в седма пътека. Лалова има 11.27 сек през годината.

Габриела Лалева е разпределена в трета серия (10:16 часа), в трети коридор. До българката ще клекнат Даря Коржинска (Полша) и Лина Гринцикайте (Литва). Полякинята е с резултат от 11.39 сек през годината, а литовката – с 11.37 сек, колкото е личното постижение на Лалева. Габи има 11.44 сек през сезона. В първа пътека ще бяга олимпийската шампионка от 2004 г. Юлия Нестаренко (Беларус). Тя записа през годината 11.24 сек.

По регламент първите три спринтьорки от всяка серия се класират по място на полуфинал. Четирите най-добри от губещите време също ще дават право на второ бягане следобед.